در مطالبی با عنوان ۱۰۰ فیلم شاخص پس از انقلاب به انتخاب سینما تکست ؛ می خواهیم به معرفی و نقد ۱۰۰ فیلم برتر سینمای ایران پس از انقلاب بپردازیم. رده بندی میان این ۱۰۰ فیلم صورت نگرفته است، پس از پایان معرفی این ۱۰۰ فیلم، با نظرسنجی میان کاربران سینما تکست، لیست رده بندی شدۀ این ۱۰۰ فیلم را منتشر خواهیم نمود. این اولین مطلب از «۱۰۰ فیلم شاخص پس از انقلاب است» که به معرفی فیلم سینمایی هامون اثر به یادماندنی داریوش مهرجویی اختصاص دارد.
۱۰۰ فیلم شاخص پس از انقلاب به انتخاب سینما تکست : فیلم سینمایی هامون
هامون فیلمی اجتماعی و سورئالیستی است که به کارگردانی، نویسندگی و تهیه کنندگی داریوش مهرجویی در سال ۱۳۶۸ و پس از پایان جنگ تحمیلی ساخته شده است. هامون با بازی خسرو شکیبایی، بیتا فرهی، فتحعلی اویسی و عزت الله انتظامی از آثار شاخص سینمای پس از انقلاب به شمار می رود. توران مهرزاد و حسین سرشار از دیگر بازیگران هامون بودند.
فیلم هامون در دورهٔ هشتم (۱۳۶۸) جشنوارهٔ بین المللی فجر، با کسب پنج سیمرغ بلورین و همچنین «جایزهٔ ویژهٔ هیئت داوران» ستارهٔ بدون رقیب سینمای آن سال ایران بود. این فیلم در جشنوارهٔ هشتم برندهٔ جایزهٔ ویژهٔ هیئت داوران برای بهترین فیلم و همینطور سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی، فیلمنامه، فیلمبرداری، نقش اول مرد، و بهترین تدوین شد. فیلم هامون همچنین کاندیدای دریافت سیمرغ بلورین در شش زمینهٔ دیگر بود. در جشنوارهٔ آن سال، هامون برنده یا کاندیدای دریافت ۱۲ جایزه از ۱۹ جایزهٔ موجود بود. به علاوه در سال ۱۳۸۳ شخصیت حمید هامون با بازی ماندگار خسرو شکیبایی به عنوان برترین شخصیت تاریخ سینمای ایران توسط مجلهٔ فیلم انتخاب گردید.
در فیلم هامون؛ حمید هامون (خسرو شکیبایی) که با همسرش، مهشید (بیتا فرهی) ، دائم کشمکش دارد زندگی کابوس گونهٔ خود را مرور میکند. او که مشغول نوشتن پایان نامه اش دربارهٔ عشق و ایمان است، در پی دوست قدیمی و مرادش علی عابدینی میگردد. خانه و کاشانه را ترک میکند و دست به اعمال دیوانه گونه ای میزند. او در حالتی پریشان، در پی شکایتهایش، خود را به امواج دریا میسپارد، اما عابدینی (عزت الله انتظامی) او را نجات میدهد. همچنین، این فیلم به دغدغههای جوانان روشنفکر بعد از انقلاب میپردازد؛ میان دنیاخواهی و آرمانخواهی. تصویری از آرمانخواهی که بهدلیل حبّ دنیوی (زیبایی و…) در تلاطم است و درمقابل، علی عابدینی فردی که تکلیفش با خودش مشخص است و دنیا را فدای آرمانها و عقایدش کردهاست. (مهرجویی خود میگوید که داستان این فیلم با الهامگرفتن از بوف کور صادق هدایت نوشته شدهاست).
بیتا فرهی، بازیگری که بعدها بسیار شناخته شد، در آن زمان ۳۱ سال داشت و هیچ تجربه ای از حضور در سینما را نداشت، بیتا فرهی توسط ناصر چشم آذر آهنگساز فیلم هامون به مهرجویی پیشنهاد شد. فرهی که تازه از آمریکا برگشته بود، به افسانه بایگان ترجیح داده شد، مهرجویی سبک زندگی و محیط زندگی فرهی را به مهشید نزدیک تر می دانست. خسرو شکیبایی نیز در آن زمان چندان بنام و شناخته شده نبود و بیشتر در تئاتر بازی می کرد. مهرجویی وی را از یکی از تئاترهای هایده حائری انتخاب کرد.
دیالوگ ماندگار و کلیدی فیلم هامون
حمید هامون : این زن سهم منه، حق منه، عشق منه، طلاقش نمی دم !
می توانید تیزر هامون (آنونس هامون) را در ادامه مشاهده کنید. (ویدیویی که مشاهده می کنید تیزر رسمی فیلم سینمایی هامون است که در زمان انتشار فیلم، منتشر شده است)
پی نوشت : در سال ۱۳۹۱ آلبوم موسیقی به نام هامون و تنهایی به خوانندگی و ترانهسرایی احمد نورآیین منتشر شد که می توانید چند ثانیه اول یکی از Trackهای آن را با نام هامون بشنوید :